Jom Kenali Negeri Pahang Darul Makmur

Negeri Pahang Darul Makmur adalah negeri terbesar di semenanjung Malaysia. Negeri terbesar ini bersempadan dengan Kelantan, Perak, Selangor, Johor dan Terengganu.

Negeri Pahang merangkumi kawasan seluas 35, 965 kilometer persegi dan terbahagi kepada 11 daerah iaitu :

1.

Pekan

 

2.

Kuantan

 

3.

Rompin

 

4.

Maran

 

5.

Bera

 

6.

Jerantut

 

7.

Temerloh

 

8.

Raub

 

9.

Bentong

 

10.

Kuala Lipis

 

11.

Cameron Highland

 



Jumlah keseluruhan penduduk negeri Pahang adalah sebanyak 1,572,700 juta dengan kepadatan penduduk seramai 43 orang bagi setiap kilometer persegi (km2).


Rujukan penuh : Portal DiRaja Pahang

Post a comment

19 Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salah satu negeri dengan khazanah alam semulajadi terkaya di Malaysia. Banyak sangat spot pelancongan menarik. Rindu betul rasanya nak jalan-jalan ke Pahang!

    ReplyDelete
  3. pahang ni ada banyak daya tarikan juga kan..nice sharing. kuantan dekat je dengan rumah kite...tapi takleh nak rentas negeri..haha..

    ReplyDelete
  4. Betul tak dinafikan lagi pahang negeri paling besar. Marsha pun anak kelahiran pahang. Proud of it!

    ReplyDelete
  5. vocan pahang yang tai koi keh je haha. mak angkat orang pekan, memang pekat lobgat pekan dia kata tak paham haha

    ReplyDelete
  6. I have been to Pahang before but usually I visit their islands during my university years. Definitely a great state to explore in the future.

    ReplyDelete
  7. Good knowledge sharing of Pahang. This information is important to know to promote Malaysia tourism to foreigners. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  8. yeahhh, Pahang negeri yang terbesar di Malaysia... mesti banyak lokasi yang menarik kan kat Pahang ni. tazzabarr nak tunggu update seterusnya.

    ReplyDelete
  9. Negeri Pahang memang best, banyak tarikan menarik, in shaa Allah nanti nak jelajah tempat-tempat menarik di setiap daerahnya. :)

    ReplyDelete
  10. Tak sangka semua daerah negeri Pahang tu Sis dah pergi singgah hehehe... tu pun sebab ikut Suami ke Paka,Trengganu..so memang ada nyinggah lee semua tu amik barang..tapi CH tu pi holiday lee..

    ReplyDelete
  11. Lama dah tak jejak Pahang. Lepas abis PKPB ni bolehlah pergi bercuti di sana

    ReplyDelete
  12. this is so interesting. learned so much about the state of pahang from this article.

    ReplyDelete
  13. Bestnya ada page ni.. boleh tahu lebih lanjut tentang negeri Pahang Darul Makmur in details :) let get started!

    ReplyDelete
  14. Besar pahang ni, iena tak habis explore negeri pahang lagi..dari 11 daerah kat pahang..iena da pergi 6 daerah je

    ReplyDelete
  15. Pernah stay temerloh je rumah mak andak suami. Next time nak p cameron plak. Plan hujung tahun tapi bila pandemic ni terus cancel. Hope tahun depan boleh jejak sana

    ReplyDelete
  16. Ya Allah! Besarnya Pahang! Sedara cx ada dkt kuantan, dengan temerloh pahang. Suka makan gulai patin masak tempoyak hahaa

    ReplyDelete
  17. Wah banyak juga tempat menarik kat Pahang, i pernah pergi ke Cameron Highlands and Kuantan jer.

    ReplyDelete
  18. Za tak habis explore pahang ni. Selalu pegi kuantan utk urusan kerja dan cherating utk cuti. I need to learn more

    ReplyDelete
  19. Wahhhh dapat la belajar lebih harini. thanks sebab share tau. sedikit sebanyak tau la mengenai negeri Pahang :)

    ReplyDelete